Linoleum werd in de jaren zestig van de achttiende eeuw ontwikkeld door de Engelsman Frederick Walton. Het materiaal dankt zijn naam aan de samenvoeging van de Latijnse woorden linum (vlas) en oleum (olie). Walton kreeg het na vele experimenten voor elkaar om van lijnzaadolie (afkomstig uit vlas) en andere toevoegingen een stevig product te maken, dat voornamelijk werd gebruikt als vloerbedekking.

Van vloerbedekking naar kunst
Pas later ontdekte men dat er met de zachtere soorten ook kunstdrukken gemaakt konden worden. Door het wegsnijden van bepaalde stukken uit het materiaal is het mogelijk om een afbeelding te creëren (de linosnede). De delen die niet zijn weggesneden worden ingerold met inkt, waarna de illustratie tot stand komt doordat het linoleum wordt afgedrukt op papier. Het inspireerde beroemde kunstenaars als Henri Matisse, Wassily Kandinsky en M.C. Escher om er de prachtigste werken mee te maken.

Wil je ook leren hoe je zo’n linosnede zelf kunt maken en afdrukken?
Schrijf je dan nu in voor de workshop Linosnedes maken en afdrukken bij Atelier Sylvia de Kok. Sylvia neemt je stap voor stap mee in het proces van het maken van de basistekening, het uitsnijden tot het afdrukken van jouw linosnede op papier. Je gaat dus naar huis met je zelfgemaakte kunstwerk!

Datum: NNB
Deelname kost € 45,00 per persoon
– Een plaat Linoleum
– Gebruik van materiaal
– Papier voor ontwerp en de afdruk
– Koffie/thee/fris met smikkel

JA, DAT WIL IK!